Osobní blog novináře "na vejminku" a sběratele smírčích křížů

Jarní výlet za patníky kolem Lokte

Loading

S pocitem nesmírného studu koukám na poslední příspěvek na tomto webu s datem 4. ledna, který mi připomíná, že už jsem víc jak dva měsíce nic nenapsal. Ono ani nebylo o čem, protože jsem za ty dva měsíce v podstatě z domova ani paty nevytáhl. Na první letošní výšlap jsem se vydal až první březnovou sobotu. Po mnoha týdnech plískanic střídaných s mrazy a sněžením přišlo do našich končin náhle jaro, a tak jsem se rozhodl obejít Loket s cílem zadokumentovat si další „tajemné“ patníky na území města.

Patník u silnice do Horního Slavkova

Patník u silnice do Slavkova

O tom, že kousek od patníku se stylizovaným nápisem ČSR, o kterém jsem tady psal loni v říjnu, je ještě jeden úplně stejný, jsem se dozvěděl na semináři věnovaném významným Lokeťákům Antonu Gnirsovi a Heinrichu Zimmermannovi. Kámen, dá-li se tak mluvit o patníku, který je z betonu, stojí pár desítek metrů od autobusové zastávky Loket asi dva metry vpravo od silnice na Horní Slavkov. S tím, který loni v létě odstartoval mou „patníkovou mánii“, jako by si z oka vypadly, nepochybně pocházejí z stejné formy. Neměl jsem o něm tušení, snad proto, že jsem tudy snad nikdy před tím pěšky nešel a v autě se jeden volky nevolky věnuje jiným věcem, nežli zevlování, co kde stojí.
Patník u silnice do Varů

Patník u silnice do Varů

Další zajímavý patník stojí na opačném konci města vpravo od silnice na Karlovy Vary asi 200 metrů od rozcestí u bývalé hlavní městské brány. Je to masivní žulový hranol s vyrytým číslem 128, které podle mého soudu znamená daleko spíš někdejší číslo silnice, než nějaký vzdálenostní údaj. Patníků tohoto typu byly v dobách mého dětství kolem silnic stovky, docela se na ně živě pamatuji, bývaly bílé s červenými hlavičkami, dneska se ovšem vidí jen velice zřídka.

Kaple sv. Anny s chronogramem

Kaple sv. Anny

Zajímavou stavbou na rozcestí u bývalé hlavní městské brány je kaple sv. Anny. Posravená byla v polovině 18. století jako dík za uchránění města během války o rakouské dědictví v letech 1741 – 1743. Rozkošná stavba má na čele obráceném k městu nad kamenným portálkem zasazenou kamennou kartuši se záhadným nápisem:

Sanna
FortIshostIVMpropVLsatrIX
PatrIaenostraeDefensatrIX
VotapLebIspIrespICebenIgne

Co tenhle nápis znamená, nemám samozřejmě tušení. Kdysi dávno se nám sice pan profesor Tomášek na karlovarské jedenáctiletce snažil natlouct do hlavy aspoň základy latiny, ale vzhledem k tomu, že šlo o předmět neklasifikovaný, „studoval“ jsem během hodin latiny pod lavicí moderní literaturu, která mě tenkrát zajímala daleko víc. Dneska toho lituji, samozřejmě, ale už s tím těžko co udělám. Bez ohledu, co vyjadřuje, je ten nápis zajímavý i jinak, a nejsem si tak úplně jistý, zda se o tom všeobecně ví. Na první pohled je nápadné, jak se v textu zcela nepravidelně střídají malá a velká písmena. Kdo si dá tu práci a vypíše si z těch nápadně velkých písmen všechna, která jsou totožná s římskými číslovkami, a ta pak sečte, dopracuje se k datu postavení kapličky. Zkuste si to se mnou:
I+I+V+M+V+L+I+X+I+D+I+X+V+L+I+I+I+C+I = 1744

Patník na Sokolovské ulici

Patník na Sokolovské ulici

Ale zpátky k patníkům. Další – a pro dnešek poslední – stojí Sokolovské ulici na rozcestí, kde doprava odbočuje místní spojovací silnice do ulice Sportovní. Je to kulatý kamenný patník se „stříškou“, pod kterou je vysekáno „zrcadlo“, do kterého byl zřejmě kdysi umístěn nějaký nápis. Podobné jsou tu a tam k vidění v Německu, u nás znám jenom tenhle.

Pokud se týká nostitzovských mezníků s kotvou, děkuji všem, kteří mě upozornili na další. Jakmile počasí dovolí, vydám se za nimi.

Další fotky z výletu

Sdílejte tuto stránku:
Ohodnoťte článek:
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (2 hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading...

Předchozí

Ze Sokolova do Lokte za znamením kotvy

Následující

Zasněžené Velikonoce v Dražově

1 Comment

  1. vendis

    Paráda. Jaro je tady a jak vidno, stále je co objevovat. Tak vzhůru do toho. Ten kulatý patník je dost nezvyklý. Jakou má asi historii? To se asi nedozvíme – tento mobiliář asi nikdo nedokumentuje?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© Jiří Linhart 2011 - 2024  |  Materiály umístěné na tomto serveru mohou být publikovány pouze se souhlasem autora.

Mapa webu

Developed by Daniel Danielčák