Loading

Popáté a pro letošek naposledy jsem se vydal za smírčími kříži do Bavorska v úterý 8. listopadu, namířeno jsem měl opět do oblasti okolo města Hof. Příprava byla pečlivá, všech devět křížů, které jsem chtěl najít, jsem skutečně našel a u toho desátého jsem se přesvědčil, že není na svém místě a je pořád „někde“ uložený, jak se píše na léta už neaktualizovaném webu suehnekreuz.de. Pro těch devět křížů jsem si zajel do šesti lokalit a tentokrát se to obešlo bez „umlajtungů“.

Fohrenreuth

Nevelká vesnice Fohrenreuth se rozkládá něco víc jak kilometr od jižního okraje města Rehau, smírčí kříž stojí asi v polovině té cesty při levé straně silnice. Stářím notně poznamenaný a v roce 1965 opravovaný žulový kříž o rozměrech 89 x 49 cm tu byl podle legendy uváděné na suehnekreuz.de postavený na místě, kde měl být v roce 1813 pohřbený francouzský voják nebo také vysoký důstojník. Přímo u kříže je ale osazená tabulka, na které se praví, že kříž je postavený na památku dvou sedláků, kteří se tady v roce 1587 dostali do sporu, který skončil smrtí obou.

Förbau

Vesnice jihozápadně od města Schwarzenbach an der Saale, od Fohrenreuthu asi 12 km, se může pochlubit dvěma pěknými žulovými kříži, které stojí vedle sebe na příjezdu do obce od Schwarzenbachu na místě, kde ze silnice odbočuje ulice „An den Steinkreuzen“. Levý kříž má jedno rameno poněkud kratší, ale i tak je širší než vysoký (100 x 106 cm), na zadní straně má vyrytý malý křížek. Vpravo stojí 116 cm vysoký silně zvětralý kříž s odlomenou hlavou a pravým ramenem. Místní pověst vypráví o dvou rytířích, kteří se zde v souboji navzájem zabíjeli. Za zářivých měsíčních nocí prý můžete ještě dnes vidět jejich meče blýskat a slyšet sténání bojujících.

Weißdorf

Vesnice na silnici B289 ze Schwarzenbergu do Münchbergu asi 7 km jihozápadně od Förbau se rozkládá na obou březích řeky Saaly, která má v těchto místech rozměry trošku většího potoka. Kamenný kříž o rozměrech 80 x 88 cm, nalezený v roce 1970 při stavbě nového silničního mostu přes tuhle říčku a je zazděný do nábřežní zdi na jeho východním konci. O jeho stáří a původu nejsou žádné informace a není ani zaznamenaná žádná legenda.

Münchberg

Nejzápadnějším bodem cesty bylo město Münchberg při dálnici A9 z Mnichova do Berlína. Notně zvětralý rulový kříž s odlomeným levým ramenem a symbolem řeckého kříže v kruhu vyrytým na spodku nohy stojí na jižním okraji města v parkově upraveném prostoru na rozcestí ulic „Sparnecker Straße“ a „Oderweg“. Původně stával u cesty na Mechlenreuth u lávky přes potok Käsbach, na současné stanoviště ho město nechalo přemístit v létě 1985. Váže se k němu pověst z dob třicetileté války, podle které měli dva vyhladovělí vojáci donutit majitele usedlosti na Sparnecker Straße k vydání posledního bochníku chleba a sýra. Kořist se snažili rozdělit šavlí, ale nepovedlo se jim chleba rozseknout na dvě stejné půlky a v hádce o to, kdo z nich bude mít tu větší, se svými šavlemi vzájemně pozabíjeli. Druhý den je sedlák oba na místě pohřbil a od té doby se potok nazývá Käsbach a dům Käshütte.

Lösten

Vesnice 4 km jižně od města Münchberg, smírčí kříž je usazený v šotolinovém lůžku 400 metrů na východ od středu obce u staré spojovací cesty do osady Erbsbühl. Pěkný, málo přes metr vysoký žulový kříž s krátkou nohou 128 cm širokými rameny zdobí na hlavě a obou ramenech vyryté řecké křížky. Podle místní legendy na tomto místě za třicetileté války sedlák zabil radlicí pluhu vojáka, který mu chtěl ukrást koně.

Schnackenhof

Vesnička 4 km východně od Lösten se pyšní trojicí kamenných křížů, které stojí asi 200 metrů od jižního okraje osady u silnice do Zell. O třech křížích tady hovořily regionální pověsti odjakživa, podle tradice měly připomínat neštěstí, při kterém byla úderem blesku usmrcená žena se dvěma dětmi. Ve skutečnosti ale byl ale na místě známý pouze jediný, 117 cm vysoký žulový monolit stojící dnes uprostřed skupinky. Oba krajní, které se dochovaly jen v torzech, byly objeveny až v roce 2001 při vykopávkách v souvislosti s opravami silnice. Do současné podoby bylo místo upraveno v prosinci roku 2003.

Na cestě „domů“

Poslední zastávku na cestě k domovu jsem udělal asi na půl cestě mezi městy Münchberg a Marktleuthen dva a půl kilometru za osadou Benk, kde u silnice sával 70 cm vysoký nesymetrický žulový kříž s dodatečně vyrytým letopočtem 1773. Kdy a proč byl tady postavený se neví, lokalita je v literatuře uváděná jako „u lněného pole severovýchodně od silnice Benk – Kirchenlamitz“ a v novinovém článku ve Frankenpost z 31. 10. 1975 se píše „o krásné ženě, která v půlnoční hodinu zasévala na pozemku na ulici z Benku do Kirchenlamitz len. Proč tak učinila, už ale dneska nikdo neví…“ Podle zprávy z roku 2011 je kříž „někde uložený“ a majitel pozemku prý počítá s tím, že ho znovu postaví. O 11 let později, v listopadu 2022 kříž na uvedených souřadnicích pořád nebyl, a s tímhle poznatkem jsem se vrátil do Františkových Lázní.

2022-11-08 Pátá cesta do Bavor - okres Hof

Autor alba: jirkali | Zobrazit toto album na Rajčeti

Toto je ukázka 20 obrázků z 25.
Celé album můžete zobrazit na Rajčeti.

Sdílejte tuto stránku: