Loading

Proti minulým letům, kdy jsem „na lov“ smírčích křížů ať už doma v Čechách nebo v sousedním Německu vyrážel nejméně jednou měsíčně a kříže do sbírky přidával po desítkách, se mi v koronavirovou pandemií pokaženém roce 2020 podařilo ealizovat jen dvě „křížovnické“ expedice. Poprvé jsme si s Maruškou (a samozřejmě s Britou) vyjeli po odeznění jarního „lockdownu“ do Bavorska, do mně zvlášť milé oblasti Hornofalckého lesa (Oberpfälzerwald). Po dvou „výpravách“ v první půli července 2019, během kterých jsme tady s Britou nasbírali 22 křížů, jsem měl na plánu dalších 11, ale při hledání osmého u osady Braunetsrieth jsme (mou vinou) zabloudili, kříž nenašli, ztratili spoustu času, a domů se vraceli s pouhými sedmi zářezy. Podruhé, a pro tento rok už naposledy, jsme si zajeli až v prosinci se Štefanem Žáčikem na Tachovsko, kde jsem si připsal sedm nových nálezů. S přírůstkem pouhých 14 kousků tak byl rok 2020 vůbec nejchudším za 13 let od října 2007, kdy jsem téhle nezhoubné vášni propadl.

Nakonec to ale (aspoň pro mne) nebyl zas tak špatný rok. Nejspíš podle rčení, že všechno zlé je pro něco dobré“. Zlé samozřejmě bylo (a pořád je!), že máme de facto zavřené hranice, že kvůli všem těm karanténám a „lockdownům“ jsou zavřené hospody, že polovina vlaků a autobusů buď nejezdí nebo jezdí nějak jinak, že kvůli těm pitomým rouškám nevidíme, jestli se na nás lidi usmívají nebo šklebí, že – no je toho až až… Dobré bylo (a pořád je!) oživení zájmu lidí o domácí turistiku a s tím spojený zájem (některých) médií o propagaci českých památek. A tak jsem se hned při prvním lockdownu na jaře snadno a rychle dohodl s šéfem karlovarské mutace MF DNES Petrem Przeczkem, že mu dodám pár článků o méně známých památkách a místech na Karlovarsku.

Napsal jsem těch článků zatím třicet a ani jeden „nespadl pod stůl“. Do Vánoc mi na stránkách MF DNES vyšlo 27 příspěvků, většina z nich se pak objevila i v „nejčtenějším týdeníku zdarma“ 5plus2 a desítku jich dokonce převzal i webový portál iDNES.cz. Tak se na ně mrkněte:

Tři příspěvky zvou k návštěvě zaniklých obcí: Smrkovce, Vogeldorfu-PtačíKrásné Lípy a třikrát jsem také psal o hraničních kamenech: na česko-bavorskéčesko-saské státní hranici a na na hranici sokolovského panství Nostitzů. Nabídl jsem také čtenářům MFD výlety za morovými sloupyžidovskými hřbitovy, pozval je na mariánskou pouť z Jáchymova na Mariánskou a přiblížil jim francouzský kámen na Krudumu.

Sdílejte tuto stránku: