Loading

Zatímco loňský rok 2022 a zejména jeho druhou polovinu jsem zasvětil hledání smírčích křížů v oblastech saského Vogtlandu a bavorských okresů Tirschenreuth, Wunsiedel a Hof, letos jsem se rozhodl pro menší změnu. Jednak krajovou – rád bych se věnoval saskému Krušnohoří a propátral území zemského okresu Krušné hory (Erzgebirgskreis), který vznikl v roce 2008 sloučením okresů Annaberg, Aue-Schwarzenberg, Stollberg a Mittlerer Erzgebirgskreis. Kromě kamenných křížů, kterých v téhle oblasti ostatně zdaleka není, tolik, co třeba v Bavorsku, bych rád vyhledal všechny známé pomníčky na místech násilných smrtí, zejména zabití a vražd. Pro první zářez na pažbě jsme si zajeli nezvykle brzo, už v půli února, do Crottendorfu.

„Cheopsova“ pyramida pod Fichtelbergem

Počasí nám přálo. Loket a z Hory, kde jsem nabíral kolegu Štefana, se sice topily v husté sychravé mlze, ale kousek za Ostrovem se to začalo projasňovat a zbytek dne jsme strávili pod jasně modrou oblohou. O nějakém sněhu se dalo mluvit jen v nejvyšších patrech hor, v nadmořské výšce plus minus osm set metrů už se dalo chodit v polobotkách. Poprvé jsme stavěli v obci s téměř nevyslovitelným (pro nás Čechy) názvem Kretscham-Rothensehma u čtyřmetrové kamenné pyramidy, kterou tady v roce 1916 postavil syn zdejšího zámožného hostinského Karl Hugo Eberwein jako dík tatíkovi, který mu v roce 1914 zaplatil cestu do Egypta, jejímž vyvrcholením byla návštěva pohřebiště faraonů v Gíze, korunovaná 24. ledna 1914 výstupem na Cheopsovu pyramidu. Poprvé jsem tuhle pyramidu viděl v roce 2000, kdy jsme sem přijeli s Majkou Minaříkovou na kolech, dodnes je na webu sdružení cyklistů A.M.Bike no limits reportáž z téhle cesty

Raubmordstein Crottendorf

Raubmordstein Crottendorf

Hlavním cílem dne byl kámen známý jako Raubmordstein na katastru obce Crottendorf. Tahle na čtyři a půl kilometru roztažená vesnice se čtyřmi a půl tisíci obyvateli leží asi 20 km severně od hraničního přechodu Boží Dar – Oberwiesenthal na silnici S267 z Neudorfu do Schlettau, kámen se nachází asi 1600 metrů na východ od severovýchodního okraje obce. My jsme se k němu vypravili z druhé strany z vesnice Cranzahl ležící na silnici S266 z Neudorfu do Annabergu, odkud je to k němu asi stejně daleko a cesta je dokonce značená (z Crottendorfu možná také, nezkoušeli jsme to).

Nepravidelná deska z místní ruly vysoká 70 a široká 50 cm je usazená hned vedle lesní silnice Firstenweg na místě upraveném jako odpočívadlo pro turisty. V horní části kamene je vyrytý latinský kříž a pod ním nápis Raubmord a letopočet 1846. Postavený tady byl jako pomníček připomínající loupežnou vraždu, která se na tomto místě odehrála v sobotu 17. října 1846. Její obětí byl 59letý loutkář Christian Friedrich Leberecht z Chemnitz, tou dobou na cestě do Crottendorfu. Vrah, jistý Uhlig, byl pár dní po činu dopadený a odsouzený k 40 letům kriminálu, loutkář byl k poslednímu odpočinku uložený do chudinského hrobu v Neudorfu. Kámen je replikou původního pomníčku, který krátce po druhé světové válce vyvrátil a rozbil „okupační“ automobil.

Blitzstein Mildenau

Blitzstein Mildenau

Necelých 20 km od Cranzahlu, sedm kilometrů východně od Annabergu leží rozlehlá vesnice s více než třemi tisícovkami obyvatel Mildenau (cesta sem z Annabergu vede přes obec Geyersdorf se dvěma krásnými křížovými kameny). Kámen, místně zvaný Blitzstein, se nachází na jižním okraji Mildenau vlevo od silnice na Grumbach a Jöhstadt na křižovatce polních cest. Postavený tu byl na památku neštěstí, které si v úterý 11. července 1809 vyžádalo životy dvou lidí. Podle místní farní matriky (Mildenauer Kirchenakten) zde toho dne „ve čtyři hodiny odpoledne blesk zabil sedláka Johanna Michaela Waglera, starého 50 let, osm měsíců, týden a šest dní a osm hodin“. O život přišel i jeho syn „Christian Traugott Wagler, šesté dítě, třetí a nejmladší syn“, bylo mu 20 let, měsíc a dva dny. Pozůstalí na tomto místě umístili pamětní kámen s všeříkajícím nápisem: „An diesem Abschlag arbeitete der redlich gesinde Joh. Michael Wagler. Besitzer dieses Guts nebst seinem jüngsten Sohne Christian Traugott einen blühenden Jüngling, am 11. Jul. nachmittags in der 4. St. wurden beide V. 2ten Strahl eines südlich aufgezogenen Gewitters getötet“. Na zadní straně kamene je letopočet 1809 a na vrcholu vytesaný kříž. Nápis byl kolem roku 1940 už téměř nečitelný, v 80. letech minulého století byl pomníček kompletně obnovený a dodnes je láskyplně ošetřovaný členy místního „Heimatfreunde“.

Sdílejte tuto stránku: