Loading

V neděli, čtvrtý a zároveň poslední den Pánské jízdy 2017 jsme měli na programu návštěvy několika galerií v Rakovníce, Mariánské Týnici a Plzni, já ale musel narychlo odcválat domů. Bral jsem to nejkratší cestou přes Kralovice a Manětín a moc jsem nepřemýšlel, kudy vlastně jedu, až mě najednou kousek před Kralovicemi uhodila do očí cedule oznamující začátek obce Čistá. V tu ránu jsem si vzpomněl, jak jsem si při přípravě itineráře udělal seznam všech obcí s kamennými kříži na Rakovnicku, ze kterého jsem pak „vyzobával“ ty, které byly na naší trase, a že na tom seznamu byla taky Čistá. Nedošlo na ni, ale teď se mi najednou vybavilo, že kříže by tam měly být dokonce dva, a že by měly být někde přímo v obci, nejlépe u kostela. A protože kostel v Čisté stojí na mírném návrší a je ze silnice zdaleka vidět, bylo rozhodnuto.

Před kostelem sv. Václava v Čisté

Čistá není žádné velké sídlo, má jen něco málo přes devět stovek obyvatel, rozestrkaných ještě k tomu v osmi osadách okolo, takže mě překvapilo, že náves, kde jsem nechal auto, se jmenuje Václavské náměstí. Před kostelem, na mírném návrší pár metrů od „Václaváku“, odkud jsou už vidět, stojí Boží muka a vedle nich dva pěkné kameny. Choulí se k sobě pěkně, jako by tu stály odjakživa, a přitom tady spolu stojí necelých deset roků. Kamenný kříž s uraženým pravým ramenem vyrytým číselným symbolem A171 (trojka, která skládala letopočet 1713 byla na dnes už ztraceném uraženém rameni) a písmeny GH byl ještě v roce 1985 evidovaný u cesty ke Kočkovu mlýnu a kamenná deska s reliéfem tlapatého kříže stávala u silnice do Kožlan. V katalogu „Kamenné kříže Čech a Moravy“ z roku 2001 se ještě uvádí, že oba kameny leží v parčíku před místním Kulturním domem, na současném místě pak stojí nejpozději od roku 2009 (viz foto na www.smircikrize.euweb.cz).

Křížky jsem si vyfotografoval, a protože v kostele právě skončila ranní mše a byl ještě otevřený, zašel jsem se podívat i dovnitř, nic moc jsem tam ale neviděl. Mobiliář vesměs z 19. století, zajímavý je pseudogotický oltář se sochou sv. Václava, který je patronem nejenom kostela, ale zřejmě i celé Čisté. Svatý Václav je vyobrazený na historickém erbu obce ze 17. století i z něho odvozené vlajky, kterou čistečtí  používají od 17. června roku 2009.

Zbývajících pár hodin cesty do Lokte už jsem nic zajímavého nepotkal, nepočítám li náledí na silnici z Manětína do Bezvěrova, se kterým se úspěšně potýkal přede mnou jedoucí posypový vůz.

Sdílejte tuto stránku: