Osobní blog novináře "na vejminku" a sběratele smírčích křížů

Babí léto na severním Plzeňsku II.

Loading

Povzbuzeni úspěchem naší cyklovýpravy na Manětínsko (čti předchozí referát!) jsme se dva dny poté vydali do romantické krajiny severního Plzeňska podruhé s cílem dohledat pár kamenných křížů, na které v roce 2009 z nejrůznějších důvodů nedošlo. Tak nabuzení, abychom expedici po trase dlouhé pár desítek kilometrů, realizovali na kolech, jsme ale zase nebyli, bicykly zůstaly v garáži a my jsme vesele využívali výhod motorizované jednotky. Těch křížů jsem celkem střízlivě naplánoval šest a všechny jsme také s úspěchem našli.

Křížový kámen u osady Nový Dvůr

Křížový kámen u osady Nový Dvůr

První na cestě byl křížový kámen před osadou Nový Dvůr, ležící zhruba na půl cestě mezi Rabštejnem a Žihlí. Najít ho je celkem snadné, stojí na okraji lesa u zarostlého rybníka vpravo od silnice ještě před vrcholem strmého stoupání od mostu v Rabštejně směrem k Žihli a ze silnice je dobře vidět.

Podobné, jako v Novém Dvoře, jsou i oba křížové kameny v Žihli. První je pěkně na ráně, usazený na chodníku na nejspíš nejdůležitější žihelské ulici z centra obce k nádraží. Místní mu říkají „rytířský“, alespoň podle řidiče autobusu, se kterým jsem se dal u nádraží do řeči. Vypadá to podle něho, že „rytířské“ jsou všechny podobné kříže v okolí, dokázal jich vyjmenovat nejméně pět, ale o tom, že má přímo v Žihli ještě jeden takový, nevěděl.

Křížový kámen při zaniklé cestě ze Žihle do Pastuchovic

Křížový kámen při zaniklé cestě ze Žihle do Pastuchovic

On o tom druhém křížovém kameni nejspíš v Žihli ví málokdo, jinak by se o něj asi obec lépe postarala. K nalezení je na okraji zaniklé úvozové cesty vedoucí kdysi od kostela k osadě Pastuchovice asi padesát metrů za zahrádkářskou kolonií. Je napůl povalený, zarostlý roštím a obklopený hromadou odpadků, méně důstojné stanoviště má snad jen kamenný kříž u kostela ve Žluticích.

Typově shodný s předchozími, ovšem na první pohled jiný je křížový kámen na rozcestí lesních cest necelé dva kilometry severovýchodně od obce Vysoká Libyně. Velice pečlivě opracované kamenné kolo o průměru zhruba půl metru s reliéfem kříže vypadá, že nebude starší než nějakých sto roků. Místní ho nejspíš považují za mnohem starší a říkají mu „Švédský kámen“, což by jaksi odkazovalo ke třicetileté válce. Zájem o něj už měli i zloději, starosta Vysoké Libyně mi vyprávěl, jak ho prý před nějakým časem našel lesmistr už připravený k odvozu, a následně kámen v zemi důkladně zabetonoval.

Bývalé cisterciácké proboštství Mariánská Týnice

Bývalé cisterciácké proboštství Mariánská Týnice

Ve Vysoké Libyni se trasa naší expedice stočila zpátky k domovu, ale nejeli jsme přímo, nýbrž přes Kralovice, kde jsme chutně poobědvali na zahrádce hotelu Bílý Beránek, a následně navštívili muzeum v Mariánské Týnici. Instituce sídlí v objektu bývalého proboštství cisterciáckého kláštera v Plasích, díla to génia českého baroka Jana Blažeje Santiniho – Aichla. Dominantou areálu je poutní kostel Zvěstování Panny Marie se dvěma věžemi a zdaleka viditelnou kopulí. Areál už měl namále, zcela výjimečně nikoli „zásluhou“ komunistů, ale josefínské sekularizace. V roce 1785 došlo na zrušení kláštera v Plasích i jím spravovaného poutního místa v Mariánské Týnici a Santiniho kostel Zvěstování Panny Marie tak ztratil, pouhých osm let po svém dokončení a vysvěcení, pro církev veškerý smysl. Stavba od té doby bez údržby chátrala, až došlo k nejhoršímu – v roce 1920 se zřítila kopule kostela i s částí kleneb a osud stavby byl zpečetěn. Akce na záchranu areálu začaly sice téměř okamžitě, ale trvaly více ne osmdesát let – kopule byla nad kostelem vztyčena až v roce 2005.

Kostel, který za sekularizace přišel o veškerý mobiliář, dnes slouží hlavně jako výstavní a koncertní síň. Své stálé místo tu našly tři nádherné monumentální obrazy, které pro kostel sv. Barbory v Manětíně namaloval další z géniů českého baroka Petr Brandl, „Smrt sv. Isidora“, „Stětí sv. Barbory“ a „Zavraždění sv. Václava“. Už kvůli nim se vyplatí si do Mariánské Týnice zajet! Další působivé dílo je vystaveno v protilehlém křídle kostela vystavěného na půdorysu řeckého kříže. Je to sádrový model „Památníku dětských obětí války“ kralovické rodačky Marie Uchytilové. Významná česká sochařka a medailérka, žákyně Otakara Španiela byla mimo jiné autorkou jednokorunové mince s motivem děvčete sázejícího v pokleku lípu, kterou jsem platil větší část mého života. V oběhu byla od roku 1957 až do konce roku 1992, tedy pětatřicet let, a dodnes je považovaná za naší nejvydařenější oběžnou minci.

Na Památníku dětským obětem války pracovala Uchytilová bez nároku na jakoukoliv odměnu od konce 60. let až do své smrti v listopadu 1989. Sousoší 82 dětských postaviček není věrnou podobou lidických dětí, autorka se tomu vyhnula jednak proto, aby „srdce přeživších matek nebyla dále drásána“ a jednak proto, že chtěla, aby její dílo bylo pomníkem všem dětským obětem válečných hrůz. Originál v Lidicích jsem jaktěživ neviděl, jeho instalace tam byla dokončena až 11 let po smrti autorky v roce 2000, ale i ten model stojí za vidění.

Kříž u silnice z Hubenova do Lhotky

Kříž u silnice z Hubenova do Lhotky

Na cestě z Mariánské Týnice domů jsme se zastavili ještě u dvou kamenných křížů. První jsme našli v obci Hubenov a byl to objev vskutku hodný toho jména. Měl jsem v roce fotku, na které kříž stojí na chodníku u drátěného plotu, a tak jsem koukal především po plotech a žádný kříž jsem neviděl a trknul mě do očí teprve, když mi paní, jíž jsem se ptal, lakonicky sdělila, že u něj máme zaparkované auto; majitel toho plotu už totiž vyměnil drátěné pletivo za dřevené plaňky. Posledním úlovkem toho dne byl malý zvětralý pískovcový křížek usazený na nevysokém náspu nad místní silnicí spojující Hubenov s osadou Lhotka. Byl to už (nebo teprve?) jedenadvacátý z celkem 67 kamenných křížů evidovaných v okrese Plzeň sever, z čehož mi vyplývá, že mi jich tady zbývá k dohledání ještě šestačtyřicet, a to znamená, že se do oblasti severního Plzeňska ještě budu muset podívat…

Další fotky z výletu

Sdílejte tuto stránku:
Ohodnoťte článek:
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (zatím nehodnoceno)
Loading...

Předchozí

Babí léto na severním Plzeňsku I.

Následující

Co vlastně skrývá „Archeologický
potenciál zaniklého města Čistá“?

1 Comment

  1. Vendis

    Co dodat? Paráda. Ten křížek před Novým Dvorem jsem ovšem přehlédl. A to jsem kolem toho rybníka brousil na letošní dovče na Rabštejně. Nezbývá než se vrátit…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© Jiří Linhart 2011 - 2024  |  Materiály umístěné na tomto serveru mohou být publikovány pouze se souhlasem autora.

Mapa webu

Developed by Daniel Danielčák