Osobní blog novináře "na vejminku" a sběratele smírčích křížů

„Kříž u Bezvěrova“ je v Nežichově

Loading

Pátrání po původu kamenného kříže, který jsme našeli na jarní Pánské jízdě u rybníčka nedaleko Bezvěrova, je u konce. Díky kolegovi Rudovi  Volemanovi, který zapojil všechny svoje schopnosti, telefon a internet, se podařilo kříž přesně lokalizovat a zjistit jeho zhotovitele a včera byl vzatý do evidence SPVKK a ašského muzea pod katalogovým číslem 2580.

Kříž 2580 Nežichov

Kříž 2580 Nežichov

Kříž jsme našli ve středu 25. dubna 2013 na základě informace, kterou mi poskytla paní Ivana Bečvářová z Chomutova, z dalšího zjištění vyplynulo:

  1. Poloha kříže: Kříž je postavený u malinkatého rybníčku na hranici lesa a pastvin cca 1700 m SZ od obce Bezvěrov a 1700 m JV od osady Nežichov (GPS zaměřil Jaroslav Dietl: 50 00 08,3 a 13 02 12,0, nadmořská výška 662 m). 
  2. Nejsnadnější přístup: Po lesní cestě odbočující ze státní silnice Plzeň – Karlovy Vary doleva cca 1200 metrů od konce obce Bezvěrov asi 400 m, na kraji lesa se cesta stáčí doprava a vně tohoto ohybu leží zmíněný rybníček.
  3. Lokalizace: Kříž je umístěn na pozemku parcelní číslo 1131 na katastrálním území Nežichov, obec Toužim (okres Karlovy Vary), vlastníkem pozemku je Zdeněk Janda z Bezvěrova.
  4. Původ kříže: Kříž je skutečně novodobá práce, byl zhotoven v roce 2012 na objednávku majitele pozemku „pro potěšení jeho manželky, která je velká milovnice smírčích křížů“.
  5. Materiál je skutečně pravý kámen (bylo podezření i na beton), hrubozrnný pískovec nebo slepenec. Deska, ze které je kříž vyřezán, snad kdysi sloužila jako dlažba.
  6. Rozměry: 83 x 56 x 12-16 cm.
  7. Shrnutí: Kříž je po estetické stránce vydařený a zapadá do krajiny, jako by tam byl „odjakživa“. Obrazec vyrytý na čele kříže je prý „ochranná runa“, což sice není stylové, ale zas tak moc to neruší. Obrazec může být považován i za vidle, trojzubec apod. Pan Janda má ještě další podobné kameny, takže není vyloučeno, že kolem Nežichova se začas objeví další kříže.
Sdílejte tuto stránku:
Ohodnoťte článek:
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (zatím nehodnoceno)
Loading...

Předchozí

Expedice Rudná aneb cesta do 17. století

Následující

Co se dá vidět v Horních Lubech

1 Comment

  1. Dobrý den. Děkujeme za pochvalu kříže. Jen bych chtěla dodat, že nebyl vyroben na objednávku majitele pozemku, ale dělal ho majitel, můj muž Zdeněk Janda,sám :-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© Jiří Linhart 2011 - 2024  |  Materiály umístěné na tomto serveru mohou být publikovány pouze se souhlasem autora.

Mapa webu

Developed by Daniel Danielčák